Αυτή η αρχή είναι διαφορετική. Δύσκολη, με δεδομένο πως ο Τραϊανός Δέλλας καλείται να δημιουργήσει εκ νέου μια νέα ομάδα (σχεδόν)
από το μηδέν, με 13 νέες προσθήκες. Ωστόσο, συγκριτικά με πέρυσι υπάρχουν πράγματα που την καθιστούν πολύ πιο εύκολη. Κυρίως, λόγω της ποιότητας των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν πλέον στο «κιτρινόμαυρο» δυναμικό και κάνουν τη δουλειά του «Κολοσσού» πολύ ευκολότερη.

Το πρώτο δείγμα γραφής στο φιλικό με την Ξάνθη φανέρωσε πως η ΑΕΚ προσπαθεί να στηθεί πάνω σε ένα φουλ επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Μια ομάδα που θα ζητά το ποδόσφαιρο κατοχής, θα επιχειρεί να γίνεται αφεντικό σε κάθε παιχνίδι και που θα προσπαθεί να ικανοποιήσει το –ιδιαίτερα «διψασμένο» πλέον– κοινό της με όμορφο ποδόσφαιρο.

Για να φτάσει στον στόχο του, ο Δέλλας έχει θέσει κάποιους βασικούς άξονες στη λειτουργία της ομάδας.

Εχει βρει κάποιες σταθερές, πάνω στις οποίες θα στηρίξει το οικοδόμημα. Τέσσερις παίκτες, που τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν, δείχνουν αδιαπραγμάτευτοι στα πλάνα του προπονητή της ΑΕΚ. Βλέπετε, πρόκειται για παίκτες με ξεχωριστή ποιότητα, από τους οποίους η Ενωση προσδοκά πολλά.
Η σταθερή αξία που λέγεται Κορδέρο στη μεσαία γραμμή, η ηγετική προσωπικότητα του Μάνταλου στο χώρο του κέντρου, οι εμπνεύσεις του Πλατέλλα που δίνουν το κάτι παραπάνω, οι μαγικές ενέργειες του Μπαρμπόσα. Αυτό το καρέ δείχνει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει την ΑΕΚ από σίγουρα νερά και με ασφάλεια στον δρόμο για την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία.

ΕΛΝΤΕΡ ΜΠΑΡΜΠΟΣΑ
Ετοιμος να γίνει ο magico
Για την ΑΕΚ ζητούμενο την επόμενη περίοδο δεν μπορεί να είναι μόνο η άνοδος. Ο στόχος που έχει τεθεί απ' όλους όσοι συνθέτουν το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα αποδίδει θεαματικό ποδόσφαιρο και θα προσελκύει τον κόσμο. Που θα είναι φόβητρο για τις αντίπαλες ομάδες και θα θυμίσει –πρώτα απ' όλα στον εαυτό της και τον κόσμο της– πως διατηρεί το DNA της ως ομάδα.
Η έλευση του Ελντερ Μπαρμπόσα δείχνει ικανή να κάνει τη διαφορά για την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος είναι παίκτης με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, που μπορεί να κάνει «μαγικά» μέσα στο γήπεδο και να χαρίζει στιγμές ενθουσιασμού στον κόσμο της. Ηδη, τα πρώτα επιφωνήματα θαυμασμού που προκάλεσαν οι ατομικές ενέργειες του magico στην Ξάνθη είναι ενδεικτικά των ικανοτήτων του.
Ο Μπαρμπόσα μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις. Να κάνει τη διαφορά με ατομικές ενέργειες, ενώ παράλληλα είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις με τη σεμνή συμπεριφορά του και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της ομάδας. Ο Δέλλας ποντάρει πολλά πάνω του και μόνο τυχαίο δεν είναι πως τον έβαλε στην 11άδα από την πρώτη προπόνηση ή πως του έδωσε χρόνο συμμετοχής στο πρώτο φιλικό.

ΜΙΓΚΕΛ ΚΟΡΔΕΡΟ
Κρατά τις ισορροπίες
Οι τέσσερις κολόνες της νέας ΑΕΚ
Από την πρώτη στιγμή που ο Μιγκέλ Κορδέρο φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ έδειξε πως είναι παίκτης που μπορεί να συνδέει ιδανικά τις γραμμές της ομάδας. Ηρεμη δύναμη ο Ισπανός, ξέρει καλά να δίνει ισορροπία στο παιχνίδι, να κλείνει τα κενά, να προσφέρει βοήθειες στην άμυνα, να μεταφέρει σωστά την μπάλα στην επίθεση. Και φέτος, με πολύ καλύτερους συμπαίκτες, ο ρόλος του αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντικός.

Ο Κορδέρο γίνεται ο παίκτης που ρυθμίζει όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ. Από τα πόδια του περνά κάθε φορά η μπάλα για να μεταφερθεί στην επίθεση, εκείνος είναι που θα αναζητήσει τον ελεύθερο συμπαίκτη του και τον χώρο για να κινηθεί. Και βέβαια, θα κλείσει χώρους, θα κάνει την κάθετη κίνηση και θα δώσει ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας του στη μεσαία γραμμή.

Συν τοις άλλοις, είναι εντυπωσιακό πως ο Δέλλας όρισε ήδη τον Κορδέρο στους αρχηγούς της ΑΕΚ. Κίνηση που δεν έγινε μόνο λόγω παλαιότητας (ο Ισπανός είναι πια ο παλιότερος με συνεχή χρόνια στο ρόστερ), αλλά επειδή ο τεχνικός της Ενωσης ποντάρει πολλά στην προσωπικότητα και το ταλέντο του Κορδέρο. Και περιμένει από αυτόν να πάρει την ομάδα σε δύσκολες στιγμές, να δώσει λύσεις, να προσφέρει το καθαρό μυαλό που απαιτείται.
Ο Μιγκέλ Κορδέρο
Ο Μιγκέλ Κορδέρο

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ
Ο ηγέτης της
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Πέτρος Μάνταλος θα έκανε τον κόσμο της ΑΕΚ να ενθουσιαστεί στο άκουσμα της μεταγραφής. Βλέπετε, πρόκειται για ένα από τα αυθεντικότερα ταλέντα του ελληνικου ποδοσφαίρου, έτοιμος παίκτης πλέον με πλούσιες παραστάσεις από την παρουσία του στην Ξάνθη. Αλλά η μεταγραφή του Μάνταλου έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι, ο ενθουσιασμός κόπασε και ο παίκτης δεν μπόρεσε να φανεί στο «ναυάγιο» της Ξάνθης.

Η παρουσία του Μάνταλου στην ΑΕΚ, πάντως, έδειξε με το «καλησπέρα» πως είναι το πιο πολύτιμο μεταγραφικό απόκτημα. Πως είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, εκείνος που θα πάρει τη μπαγκέτα και θα οργανώνει μαεστρικά το παιχνίδι. Ο Μάνταλος δεν είναι ο παίκτης που θα κρυφτεί μέσα στο γήπεδο, αλλά εκείνος που θα αναζητήσει την μπάλα, θα ψάξει τον συμπαίκτη του, θα εκμεταλλευθεί τους κενούς χώρους.

Επίσης, ο Μάνταλος προσθέτει στην ΑΕΚ ένα σημαντικό στοιχείο που έλειψε τα τελευταία χρόνια και αφορά τις στημένες φάσεις. Τα χτυπήματα του Μάνταλου είναι εξαιρετικά και ήδη αποθεώνεται από τους συμπαίκτες του. Ο τρόπος που φέρνει την μπάλα στην περιοχή, αλλά και οι δυνατότητες για απευθείας εκτελέσεις, πείθουν πως έτσι θα προκύψουν πολλά γκολ για την Ενωση.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ
Συνεχίζει ασταμάτητος
Για έναν ποδοσφαιριστή που ήρθε σχεδόν από... σπόντα στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι και ελάχιστοι πίστευαν πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, τα επιτεύγματα του Βαγγέλη Πλατέλλα είναι ήδη εντυπωσιακά. Κατά πολλούς, πέρυσι ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της Ενωσης στη διάρκεια της σεζόν, ενώ σίγουρα ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά με την παρουσία του. Με μεγάλο όπλο την ατομική προσπάθεια, ο Πλατέλλας δίνει το απρόσμενο στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Ηδη, από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ο Πλατέλλας δείχνει πως συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, έχει κάνει κτήμα του το δεξί άκρο της «κιτρινόμαυρης» επίθεσης και ο Δέλλας τον πιστεύει πολύ. Αλλωστε, ξέρει πως ο Πλατέλλας θα απελευθερωθεί και θα έχει περισσότερους χώρους για να κινηθεί όταν θα παίξει στην 11άδα με Μπαρμπόσα και Μάνταλο.

Η ικανότητα του Πλατέλλα στο ένας εναντίον ενός, η ευχέρεια στο σκοράρισμα και η διεισδυτικότητα στην αντίπαλη περιοχή πείθουν πως θα είναι εξαιρετικά χρήσιμος για το παιχνίδι της ΑΕΚ. Στο τεχνικό τιμ ποντάρουν πολλά πάνω του, καθώς έχει και την εμπειρία της περασμένης σεζόν και είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κατηγορία που θα αγωνιστούν οι «κιτρινόμαυροι».
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου