Μοναδικό στον κόσμο το γήπεδο της ΑΕΚ!Η σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση επιτάσσει φουτουριστικές, αφαιρετικές δημιουργίες που παραπέμπουν στο αύριο και αποτελούν σημείο αναφοράς στο σήμερα. Κατασκευές εξαιρετικού design, μα δίχως ξεκάθαρους συμβολισμούς, οι οποίες βασίζονται στο στοιχείο του εντυπωσιασμού για να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην Ιστορία. Ίσως επειδή στερούνται δικής τους Ιστορίας.

Η ΑΕΚ σε μια έξυπνη, ξεκάθαρα στοχευμένη ενέργεια, επέλεξε να αντιστρέψει τους σύγχρονους κανόνες. Το δικό της γήπεδο δεν θα ατενίζει το μέλλον. Θα αναπολεί το ένδοξο παρελθόν. Τις ρίζες του συλλόγου. Την πραγματική του έδρα. Την Κωνσταντινούπολη.Η ιδέα της αναπαράστασης των τειχών της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο περίβλημα του νέου γηπέδου αυτομάτως το κατατάσσει σε μια ειδική κατηγορία μακριά από τα καινούργια μεν, συμβατικά γήπεδα δε, όπως το Καραϊσκάκη και το... μικρό Καραϊσκάκη της Λάρισας που έχει επίσης επιμεληθεί η εταιρεία Dimant του Δημήτρη Ανδριόπουλου.Η διαφορά, άλλωστε, της ΑΕΚ σε σχέση είτε με τον Ολυμπιακό είτε με τη Λάρισα ή τις περισσότερες ομάδες είναι πως ξεφεύγει από τα όρια της απλής -πετυχημένης ή όχι δεν έχει σημασία- ομάδας. Έχει ιστορία. Μεγάλη. Και πρεσβεύει συγκεκριμένες αξίες λόγω των προσφυγικών της καταβολών.Κάνοντας, λοιπόν, το νέο της γήπεδο να μοιάζει με κάστρο του Βυζαντίου (ή της επικής δραματικής σειράς φαντασίας Game of Thrones για τους σύγχρονους) καταφέρνει να συνδυάσει το μάρκετινγκ που στήνεται γύρω από ένα τόσο μεγάλο έργο με την old school προσέγγιση του ποδοσφαίρου που χαρακτηρίζει και τον Δημήτρη Μελισσανίδη!


Δεν υπάρχουν άλλα στην Ευρώπη

Ιστορικά γήπεδα υπάρχουν πολλά. Ανάλογα με την οπαδική οπτική γωνία που αντικρίζεις την πραγματικότητα. Για κάποιον ιστορική είναι η Λεωφόρος, για άλλον το «Μπερναμπέου», το «Καμπ Νόου», το «Άνφιλντ», το «Σαν Μαμές», το «Μπομπονέρα» ή το... «κλουβί» του Κορυδαλλού με τη φιγούρα του Νίκου Γιδάκου να στοιχειώνει τις σκέψεις των «πλαϊνών».Γήπεδα που προκαλούν δέος ή ακόμα και γέλιο υπάρχουν πάρα πολλά. Τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να βρει και γήπεδα-αρχιτεκτονικά διαμάντια. Αλλά γήπεδα που σχεδιαστικά να παραπέμπουν στην Ιστορία, όσο και να ψάξετε δεν πρόκειται να βρείτε.Διότι τα γήπεδα γράφουν τη δική τους... ιστορία. Γίνονται τα «φρούρια» της εκάστοτε ομάδας με το πέρασμα των χρόνων. Η ΑΕΚ αντέστρεψε τη διαδικασία και τον τρόπο σκέψης κατασκευαστών, αρχιτεκτόνων, συλλόγων και επενδυτών, αποφασίζοντας να κατασκευάσει ένα (τουλάχιστον στην όψη) πραγματικό κάστρο! Με την πάντα απαραίτητη υποσημείωση πως τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Και ειδικά αυτό της Κωνσταντινούπολης. Οπότε, η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει πάντα τα μάτια της ορθάνοιχτα για να προστατεύει και να διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού το «παλάτι» που ετοιμάζεται να της φτιάξει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου