Από το τέλος της εποχής του Ντέμη Νικολαΐδη στις 2 Νοεμβρίου του 2008 η ΑΕΚ βρίσκεται στην ουσία σε αναζήτηση επενδυτή και με την εναλλαγή των ιστοριών με υποψήφιους επενδυτές απλώς «σκοτώνει» το χρόνο που κυλάει σε βάρος της και πλέον την έχει βρει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της Super League.
Κανείς δεν ξέρει την τελική κατάληξη της υπόθεσης Βιντιάδη και αν θα εγγράψει κι αυτός το όνομά του στη λίστα των περαστικών και χαμένων επενδυτών, αλλά το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι μήπως την έχουν ήδη... κουρέψει μέχρι εκείνος να έχει ολοκληρώσει το κούρεμα των πιστωτών!
Το ιστορικό πάντως της 4ετίας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού οι τρεις πρόεδροι μετά τον Ντέμη Νικολαΐδη (Νίκος Θανόπουλος από 4 Φεβρουαρίου του 2009 έως 14 Μαρτίου του 2010, Σταύρος Αδαμίδης από 15 Μαρτίου του 2010 έως 3 Φεβρουαρίου του 2012 και Ανδρέας Δημητρέλος από 3 Φεβρουαρίου του 2012 έως σήμερα) ταύτισαν τη θητεία τους με το κυνήγι του νέου επενδυτή και στην ουσία και οι τρεις είχαν αναλάβει... υπηρεσιακοί μέχρι την έλευση του επενδυτή που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν ήρθε ποτέ.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία στην ουσία παρείχε και παρέχει χρόνο στους νυν μετόχους της ΠΑΕ υπό την έννοια ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της διοικητικής θητείας των τριών προέδρων τα προβλήματα πήγαιναν προς τα πίσω με το στάνταρ επιχείρημα-άλλοθι... «περιμένετε πρώτα να δούμε τι θα γίνει με τον επενδυτή». Μέχρι βεβαίως να... δούμε τι θα γίνει με τον νέο επενδυτή, η ΑΕΚ έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη, κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση και οδεύει προς τη Β' Εθνική.

Το στόρι της 4ετίας

Ο Νίκος Θανόπουλος ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2009 με τις ευλογίες του Νίκου Νοτιά, όταν οι μέτοχοι στην ουσία άδειασαν τον Γιώργο Κιντή και υποτίθεται ότι στο ξεκίνημά του θα είχε την πλήρη στήριξη των μετόχων. Αυτό κράτησε για λίγους μήνες αφού από το καλοκαίρι μπήκε μπροστά για πρώτη φορά τόσο έντονα το ιδιοκτησιακό σίριαλ.

Πρώτα με τους άφαντους Κύπριους επενδυτές με τον τότε πρόεδρο να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με δύο ομάδες επενδυτών, τη μία υπό τον τότε μέτοχο Παντελή Αθηνή και τη δεύτερη υπό τον επιχειρηματία Ηλία Ηλία.

«Η ΑΕΚ πλέον τα πάει πολύ καλά και την προσεγγίζουν νέοι επιχειρηματίες» ήταν η εκπληκτική ατάκα Θανόπουλου στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009 προσθέτοντας: «Κάτι μεγάλο γίνεται στην ΑΕΚ».

Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2009 το... «από μηχανής θεός για την ΑΕΚ ο Κοζώνης», το ... «τι λέτε ρε που θα ψάξουμε τον Κοζώνη» και το... «θα μπούμε σε περιπέτειες αν δεν έρθει ο Κοζώνης» και ο Νίκος Θανόπουλος τελείωσε μαζί με το σίριαλ του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, όταν ο Πέτρος Παππάς έβαλε τον έμπιστό του δικηγόρο Σταύρο Αδαμίδη να ψάξει την πιστότητά του.

Ως ανταμοιβή ο Σταύρος Αδαμίδης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΑΕΚ στις 15 Μαρτίου του 2010, στην αρχή μάλιστα οι συνεργάτες του Κοσμάς, Καψής και Καπετανάκης παρουσιάζονται... αχνά ως επενδυτές μαζί με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Montana», Ιωάννη Στραγάλη, με τον οποίο είχε παρακολουθήσει ματς της ομάδας στο ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με το αρχικό πλάνο Αδαμίδη, θα γινόταν και πρόεδρος και μέτοχος! Αντιγράφουμε από δημοσιεύματα της εποχής: «Σύμφωνα με το πλάνο Αδαμίδη, τα τρέχοντα χρέη θα καλυφθούν από τους νυν μετόχους και οι νέοι επενδυτές θα μπουν την άνοιξη στην ΠΑΕ, μέσω της αύξησης ΜΚ, βάζοντας από 2,5 εκατ. ο καθένας. Μάλιστα, θα είναι από τους βασικούς χρηματοδότες και τη νέα σεζόν. Από την άλλη πλευρά μετοχές της ΠΑΕ θα αγοράσει και ο ίδιος ο Αδαμίδης, με ένα ποσό από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ προκειμένου εκτός από την ιδιότητα του άμισθου προέδρου (σε αντίθεση με τον Νίκο Θανόπουλο) να είναι ταυτόχρονα και μέτοχος της εταιρείας όπως συνέβαινε με τον Ντέμη Νικολαΐδη»...

Δεκαπέντε μέρες μετά την προεδροποίησή του ο Σταύρος Αδαμίδης ταξιδεύει στο Λονδίνο διαρρέοντας σε φιλοδιοικητικά σάιτ ότι ο βασικός λόγος είναι η αναζήτηση επενδυτών εκεί όπου έχει σημαντικές διασυνδέσεις από τη δικηγορική του καριέρα...

Το 2010 κάπως έτσι ολοκληρώνεται και από το 2011, όταν αρχίζουν τα δύσκολα και για τον Σταύρο Αδαμίδη, αρχίζουν απανωτά τα ιδιοκτησιακά σενάρια με τον τότε πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η ΑΕΚ αποτελεί πλέον φιλέτο για νέους επενδυτές.

Ακόμα και ο Αδαμίδης ξεπέρασε τον εαυτό του όταν πέρσι τον Δεκέμβριο δήλωνε ότι... «είναι τέσσερις οι υποψήφιοι επενδυτές για την ΑΕΚ»! Είχε προηγηθεί το φιάσκο με την Πετί Σατό και τους Ρώσους από την Ιταλία που σύμφωνα με πρωτοσέλιδα της εποχής θα έβαζαν έως και 40 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ και ουδείς έμαθε τελικά τι απέγινε, τα ταξίδια του Αδαμίδη και σε Κατάρ και σε Ντουμπάι και τα δημοσιεύματα για τον τουρκικό κολοσσό «Σαμπανσί» της σιδηράς κυρίας της Τουρκίας, Γκιουλέρ Σαμπανσί.

Οι τέσσερις υποψήφιοι πάντως που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2011 ο Σταύρος Αδαμίδης ήταν κατά σειρά ο άφαντος επενδυτής που εκπροσωπείτο από τον δικηγόρο Γιάννη Βλάχο, ένας Ελληνας επενδυτής που είχε προταθεί από τον πρώην παράγοντα της ομάδας Νίκο Στράτο (απ' ό,τι προέκυψε ήταν ο Ξενιάδης), αλλά και δύο όμιλοι επιχειρηματιών από το Ντουμπάι που στην ουσία δεν τους μάθαμε ποτέ...

Το γαϊτανάκι με τους επενδυτές ο Σταύρος Αδαμίδης το συνέχισε και τον Ιανουάριο του 2012 με την ΑΕΚ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας ήδη μπει στο στόχαστρο της UEFA από τον Δεκέμβριο! Τότε ήταν που έκαψε τον Ξενιάδη, τον επενδυτή του Βλάχου, μίλησε για πρώτη φορά για το ραντεβού του Τζον Αντζελος με τον Μάκη Κασνακίδη στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι εκείνος έδωσε τα στοιχεία της ΑΕΚ σε Σαουδάραβες στο Ντουμπάι που το... έβλεπαν θετικά και αποκάλυψε... «υπήρχε κρούση από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και περιμένουμε πρόταση. Ενθερμος ΑΕΚτζής, σοβαρός επιχειρηματίας, κάτοικος εξωτερικού. Το όνομά του θα γίνει γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν θα συναντηθεί με τον κ. Νοτιά»...

Με όλα αυτά τα σενάρια ο Αδαμίδης «τελειώνει» και στις 3 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει πρόεδρος ο Ανδρέας Δημητρέλος με τη δήλωση ότι... «αναλαμβάνω για 45 μέρες μέχρι να αναλάβουν οι μέτοχοι τις ευθύνες τους ή μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Η ΑΕΚ δεν θα σκάσει στα χέρια μου!»... Ο Ανδρέας Δημητρέλος σε λιγότερο από δύο μήνες θα κλείσει χρόνο στην προεδρία της ΑΕΚ.

Οι μέτοχοι δεν ανάλαβαν τις ευθύνες τους, αλλά από τον Αύγουστο και μετά από πολλά ακόμα ονόματα που δεν έπαιξαν για πολύ, βρέθηκε ο νέος επενδυτής στο πρόσωπο του Δημήτρη Βιντιάδη...

Τον Αύγουστο ο Ανδρέας Δημητρέλος εξουσιοδοτείται να τρέξει την υπόθεση, τη χαρακτηρίζει ως την πιο σοβαρή που υπάρχει στη διάθεση της ΑΕΚ, μιλάει για προθεσμία 60 ημερών που ζήτησαν οι νέοι επενδυτές και η ιστορία συνεχίζεται.

Απομένει να δούμε αν θα έχει την ίδια κατάληξη όπως οι προηγούμενες και αν θα επακολουθήσει νέος πρόεδρος για την ΑΕΚ με τα νέα σενάρια για ιδιοκτήτη...

Το colpo grosso που επαναλαμβάνεται Του Ανδρέα Δημάτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου