Ως τον πιο έξυπνο προγραμματιστή που έχει ποτέ πιαστεί στα δίχτυα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιγράφουν τον 33χρονο οι αξιωματικοί που τον συνέλαβαν. «Ούτε οι χάκερ που κατά καιρούς έχουμε συλλάβει μπορούν να τον φτάσουν στις γνώσεις που έχει για τους κώδικες και τα λογισμικά. Είναι από αυτούς που ?γράφουν? κώδικες στον αέρα και που γνωρίζουν τα προγράμματα καλύτερα από την παλάμη τους», εξομολογείται στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμος αστυνομικός της εξειδικευμένης υπηρεσίας. «Φανταστείτε ότι την ώρα που μιλούσε για το πώς είχε κατασκευάσει το λογισμικό παρακολούθησης, πολλοί από εμάς... κρατούσαν σημειώσεις», συμπλήρωσε, θέλοντας να περιγράψει την ευφυΐα του 33χρονου. Οσοι τον γνώρισαν από κοντά, μιλούν για ένα πολύ συμπαθητικό παιδί, που κερδίζει τους συνομιλητές του. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο νεαρός έχει την αμεσότητα των συμπατριωτών του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «επιτελεί κοινωνικό έργο», αφού βοηθάει «γονείς να βρουν πού έχουν μπλέξει τα παιδιά τους, αλλά και άλλους για να προστατεύσουν τη δουλειά τους». Πάντως, ο ίδιος είχε φροντίσει να γίνει «φαντομάς». Το όνομά του δεν αναφέρεται σε αναζητήσεις στο Ιντερνετ, ούτε διατηρεί λογαριασμούς σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η πατέντα
To αθώο SMS που καταγράφει τους πάντες και τα πάντα

Ο 33χρονος εγκαθιστούσε το λογισμικό-κοριό στο κινητό του πελάτη του. Στη συνέχεια, με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό αυτό, το έστελναν στο άτομο που ήθελαν να παρακολουθήσουν. Το μήνυμα αυτό λειτουργούσε σαν ιός, που έμπαινε μέσα στον κώδικα του smartphone του θύματος και απενεργοποιούσε το σύστημα προστασίας του δικτύου του.

Κάθε κλήση που λάμβανε το παγιδευμένο κινητό, μεταδιδόταν απευθείας και στη συσκευή που το παρακολουθούσε. Το ίδιο συνέβαινε και στα μηνύματα, τα e-mails και σε κάθε άλλη ενέργεια.

Οπως μάλιστα και ο ίδιος ο 33χρονος διαφήμιζε στην ιστοσελίδα του, «ανεξαρτήτως δικτύου και για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν εξελιγμένες δυνατότητες σε όσους επιθυμούν, να ελέγχουν, να καταγράφουν και να παρακολουθούν με ασφάλεια παγκοσμίως, τα μηνύματα SMS, τις κλήσεις, τον τηλεφωνικό κατάλογο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα e-mails, μέχρι και τον εντοπισμό του κινητού τηλεφώνου (σ.σ. το γνωστό GPS)».

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε όταν, στο πλαίσιο διαδικτυακής έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την προσοχή των εξειδικευμένων αξιωματικών της υπηρεσίας τράβηξε η ιστοσελίδα του 33χρονου που διαφήμιζε το ειδικό λογισμικό.

Τα ίχνη οδήγησαν στον νεαρό που σήμερα αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι λόγω των κρουσμάτων «υποκλοπής» που έχουν αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο, η Δίωξη υπό τον επικεφαλής της Μ. Σφακιανάκη, ετοιμάζει τον προσεχή Οκτώβριο συνέδριο για τη βιομηχανική κατασκοπεία, προκειμένου να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τους πιθανούς κινδύνους.

«Εσπαγε» μέχρι και την απόκρυψη
Ηταν τόσο προηγμένο το σύστημα που είχε εφεύρει ο 33χρονος, που ακόμη κι όταν το άτομο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση λάμβανε κλήση με απόκρυψη αριθμού, ο προσωπικός του «μεγάλος αδελφός» μπορούσε μέσα σε μόλις 18 δευτερόλεπτα να γνωρίζει την ταυτότητα του καλούντος, παρακάμπτοντας έτσι κάθε απόρρητο της επικοινωνίας!

ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ
Ο 33χρονος λειτουργούσε την επιχείρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες πρόσωπα έχουν πέσει θύματα της ψηφιακής παρακολούθησης. Η έρευνα για τον εντοπισμό των θυμάτων του νεαρού προγραμματιστή και των εντολέων του συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των συσκευών που έχουν «πειραχτεί», αλλά και των ατόμων που έχουν υποστεί τις συνέπειες του «μεγάλου αδελφού» της διπλανής πόρτας...

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου