Στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και της 25ης σε ολόκληρη την Ευρώπη, προχωρούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες Alpha Bank Eurobank , με τη συμμετοχή του fund Paramount, συμφερόντων Κατάρ, το οποίο ήδη συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό 4%.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από την τριπλή αυτή συγχώνευση θα έχει 15 δισ. ευρώ ενεργητικό και θα εξυπηρετεί 8 εκατομμύρια πελάτες ενώ η δημιουργία της αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιό της θα διαχειρίζεται καταθέσεις ύψους 80 δισ. ευρω και θα έχει 2.000 καταστήματα.
Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς δεν έχουν ακόμη συνέλθει τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτερα το πρωί. Όπως τονίζουν κύκλοι των δύο εμπλεκόμενων τραπεζών, οι επίσημες ανακοινώσεις της συγχώνευσης θα γίνουν τη Δευτέρα το πρωί, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα θα είναι της τάξης του 20%, γεγονός που θα το καθιστά μεγαλομέτοχο. Η συμμετοχή του Κατάρ θα πραγματοποιηθεί μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ πριν από αυτή θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει πλήρως το Κατάρ, εισφέροντας πολύτιμη ρευστότητα στα ταμεία της νέας τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καταλήξει και στο νέο διοικητικό σχήμα, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από τις δύο τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονταν σε εντατικές συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα πιθανής συνεργασίας τους.

Και αυτό, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι μετοχές των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είχαν υποστεί σημαντική πτώση. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με πτώση 5,98% έκλεισε η Eurobank, στα 1,73 ευρώ, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε στα 1,90 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 5%.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες είχε επιχειρηθεί ένας ακόμη τραπεζικός «γάμος», μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ο οποίος όμως δεν ευδοκίμησε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου